Gerri de la Sal


La vila de Gerri de la Sal es troba situada a la part meridional del Pallars Sobirà, a 600m d’altitud i en una estreta vall banyada pel riu Noguera Pallaresa. És la capital del municipi de Baix Pallars, format l’any 1969 per una agrupació de 4 municipis (Montcortès, Peramea, Baen i Gerri de la Sal)

Un cop arribem a Gerri es pot deixar el cotxe al pàrquing públic que hi ha al mig del poble i començar la visita a peu per la població.

Podem començar per l’Església del Monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal, on haurem accedit per la vila closa i el pont romànic que creua el riu Noguera Pallaresa. L’actual església de Santa Maria de Gerri data del S. XII, tot i que n’existí una d’anterior, segons consta en “Carta Fundacional ”del 20 de juny de l’any 807”. També hi trobem intervencions més tardanes, sobretot a l’època barroca. Santa Maria de Gerri fou un dels monestirs més rics, el seu patrimoni estava compost per terres, condomines, esglésies, parròquies i salins a Gerri i a Morreres.

Actualment, del Monestir només en queda l’església, el claustre i la resta de dependències han desaparegut.

Sortint del Monestir ens atansem al Pont Romànic, data del S. XI, únic accés des del poble al Monestir, en l’època medieval també era l’únic accés al camí de Baén i cap a l’Alt Urgell. És un pont d’una sola arcada de mig punt amb els muntants originals assentats sobre la roca a banda i banda del riu. Pràcticament la totalitat de l’arc i tota la zona alta de pas és de construcció més recent, degut a les nombroses reparacions que ha sofert al llarg del temps.


Des del pont es contempla una vista magnífica del riu Noguera Pallaresa i del poble de Gerri. Continuem caminant, ara passarem per un petit portal que ens endinsarà a la vila closa, aquesta es troba situada a la riba dreta del riu, entre aquest i la N-260 i forma un petit nucli compacte de cases entorn d’una placeta central (Plaça de Sant Feliu) a la qual s’hi accedeix per tres passos coberts i per un de molt estret (carrer Major). Dins d’aquesta es troba la església de Sant Feliu (en l’actualitat totalment refeta). Durant tot aquest recorregut es pot apreciar l’urbanisme de l’època medieval (cases apilotades, superposades, esglaonades), construïdes aprofitant l’orografia del terreny, carrerons estrets i foscos, etc..., tot en conjunt dóna la sensació de compacitat, per defensar-se de l’enemic i de les inclemències del temps.


Sortim pel cobert que hi ha a la Plaça sant Feliu cap a la Murriola, travessem la N-260 i enfilem carrer amunt, en aquesta zona hi ha la part alta de la població, seria la vila nova de Gerri, documentada des del S. XIV. Anem pel carrer del Mig cap al carrer de la Pau, a l’esquerra ens queda la Plaça del Mercadal i el Magatzem de la Sal, anomenat popularment la Casa de la Sal, grandiós edifici del s. XVIII en el qual s’emmagatzemava la sal i tenia lloc tot el procés de transformació d’aquest producte, al voltant del qual ha girat la vida econòmica d’aquest poble al llarg de la seva vida.

Al cap del carrer hi trobem la Torre de la Presó, data del S. XIII, situada en mig de cases i corrals. És una torre de planta gairebé quadrada d’uns 10 m d’alçada. Les pedres dels murs són poc treballades, en canvi, als caires de les façanes hi ha pedres més grosses i treballades.


Podem anar també, fins a les salines que es troben al costat de la carretera. Al costat d’aquestes surt la font d’aigua salada, que emana del terra i que es troba tancada, juntament amb el mecanisme a través del qual s’extreu, dins d’una caseta.